Hogy kerül a virág a teába?

A virágzó teák két fontos alkotóelemből állnak.

Virágok

A virágzó teák elengedhetetlen összetevői a virágok. Az előkészítésük eltérő fajták esetében különbözőek lehetnek, de általában a következő lépéseket foglalják magukban:

Szüret és válogatás
A folyamat általában a friss virágok szüretével kezdődik. Fontos, hogy a virágokat a virágzási időszakban gyűjtsék össze, amikor azok a legnagyobb íz- és illatintenzitást fejtik ki. A virágokat gondosan válogatják, hogy csak a legjobb minőségűek kerüljenek a gyártási folyamatba.

Tisztítás
A virágokat alaposan tisztítják, hogy eltávolítsák a szennyeződéseket, porokat vagy egyéb idegen anyagokat.

Szárítás
A tisztított virágokat különböző szárítási módszerekkel dolgozzák fel. Az egyik gyakori módszer a levegőn való szárítás, de alkalmazzák a sütőben, hőlámpák alatt vagy speciális szárítóberendezések segítségével is. A cél a nedvesség eltávolítása, miközben megőrzik a virágok ízét, illatát és színét.

Csomagolás
Miután a virágok kiszáradtak, azokat csomagolják és lezárják, hogy megőrizzék frissességüket és aromájukat. A csomagolás során figyelembe veszik a megfelelő tárolási körülményeket, például a fénytől és nedvességtől való védelmet. A virágzó teák készítése során fontos a gondos és minőségi feldolgozás, mivel ez meghatározza a tea végleges ízét, illatát és minőségét.

Tea

Szüretelés
A fehér tea legjobb minőségű hajtásait általában a tavaszi virágzási időszakban szüretelik, amikor a teabokrok új hajtásokat és rügyeket hoznak létre. A fehér tealeveleket általában kézzel szüretelik, mivel a gépi szüretelés roncsolhatja azokat. A szüret során kizárólag a növény legfiatalabb rügyeit és hajtásait gyűjtik be, ezek a hajtások rendkívül puhák és selymesek.

Gőzölés
A tealeveleket 3-4 órán át gőzölik, majd gondosan kiválogatják a nemes tearügyeket.

Összeállítás
Típustól függően 60-80 gondosan kiválasztott rügyet összekötnek pamutfonallal. Ezután kiválasztják és felfűzik az előkészített virágszirmokat. A teagolyót szorosan szövetbe tekerik és kézzel golyóra formázzák.

Szárítás
A teagolyókat 6 órán keresztül szárítják, hogy megakadályozzák a további oxidációt. 

Csomagolás
A teagolyókat óvatosan csomagolják és zárják le, hogy a vákuumcsogalásban megőrizzék a frissességüket és aromájukat. 


Nézd meg videón is, hogy készül a virágzó tea:

Hogy kerül a virág a teába?

Kiss Kata - 2023. 12. 18.